Het zijn eigenlijk geen sinaasappels maar een kruizing tussen grapefruit en en manderijn. Een smaakvolle combinatie tussen ZOET ZUUR en BITTER.
In de bloedsinaasappels zit een gen die ze rood laat kleuren. Deze gen wordt echter alleen actief als er bepaalde klimatologische omstandigheden zijn ( Koude nachten warme dagen). In Sicilie rond de ETNA zijn de omstandigheden ideaal voor deze sinaasappels. In de rest van europa NIET. De enige echte bloedsinaasappels komen dus uit Sicilie.
Er zijn slechts 3 rassen sinaasappels die via dit gen rood kleuren
Bloedsinaasappels bevatten meer vitamine c dan normale sinaasappels.Bloedsinaasappels bevatten rode kleurstof anthocyanen. Ze hebben een antioxidant werking en blijken te werken tegen kanker. Ze kunnen het risico op een verhoogde bloeddruk omlaag brengen. Ze helpen tegen vergeetachtigheid en beschermen het hart. Ook zijn anthocyanen ontstekingsremmend. Ook vertragen zij het verouderingsproces van de hersenen.
Bloedsinaasappels groeien slechts in een klein gebied op Siciele. De combinatie van grondsoort en het grote verschil tussen dag en nacht temperatuur zorgt ervoor dat ze rood kleuren.
Het seizoen is van december t/m april. Gedurende deze periode zijn er 4 rassen met elk een eigen kleur en smaak